Tilan kepasipuli tuotetaan pikkuistukkaista kasvattamalla. Kasvukauden pituus luo kotimaiselle sipulintuotannolle poikkeuksellisen haastavan lähtökohdan, sillä ympärivuotiseen varastointiin tuotettava sipuli joudutaan kasvattamaan jo vuoden vanhasta materiaalista. Tämä lisää tuotannon riskiä merkittävästi. Istukastoimittaja onkin keskeisessä roolissa hyvälaatuisen sadon aikaansaamiseksi. Hyvissä ajoin ennen istutusten alkua vastaanotetaan riittävä määrä pikkuistukkaita. Ne varastoidaan tilalla kokonaan muusta tuotannosta erillään olevassa säilytystilassa sen vuoksi, ettei pikkuistukkaita altisteta tilan tuotantorakennuksissa oleville sipulin bakteeri ja sienitaudeille. Istukkaat pidetään lepotilassa tuuletuksen avulla.
Kun kevätaurinko on kuivattanut suunnitellun peltolohkon muokkausvalmiiksi, aloitetaan peltotyöt. Ensin pelto tasataan, jonka jälkeen tehdään riittävä kylvömuokkaus äkeellä tai vaakatasojyrsimellä. Tämän jälkeen istutetaan koneellisesti pikkusipulit maahan ja samalla ajokerralla täsmäsijoitetaan nopean ja vahvan juuriston kehittämiseksi tarkoitettu lannoite.
Jonkin ajan kuluttua alkaa ensimmäiset sipulinlehdet olla pinnalla ja samoin ei toivottuja rikkoja on jo tullut näkyviin. Sipulikasvustosta rikkakasvit torjutaan vuodesta ja maaperästä riippuen 2-3 torjuntakerralla alkukesästä. Lopputulokseen vaikuttavat niin torjunta-aika, lämpötila, kosteus, tuuli, maaperä kuin käytetty kasvinsuojeluainekin. Toivotunlainen lopputulos edellyttää edellä mainittujen seikkojen huomioonottamista ja oikeiden ratkaisujen tekemistä.
Viimeistään viisi viikkoa istutuksesta aloitetaan lehtiravinteiden käyttö. Kevään istutuksen yhteydessä annetut ravinteet kasvi on jo juuriensa avulla poiminut ja kehittänyt vahvat kosteutta maasta imevät juuret ja riittävän suuret lehdet jotta ravinteiden antaminen lehden kautta on mahdollista. Kasvustohavaintojen ja maanäytteiden perusteella valitaan mitä lehtiravinnetta milloinkin annetaan. Ruiskutusväli lannoitteilla on enintään 14 vuorokautta. Tämä sen vuoksi että pystytään nopeasti reagoimaan jos jostakin hivenravinteesta alkaa näkyä puutosoireita. Pääravinteidenkin jakaminen useampaan levityskertaan vähentää ympäristökuormitusta kun rankkasateet eivät pääse huuhtomaan ravinteita vesistöihin. Lehtiravinteiden käyttöä jatketaan viimeisenä korjattavilla sipuleilla aina elokuun loppuun asti.
Vuodesta riippuen kasvuston lehtimassa herkistyy sipulin lehtihomeelle kesä-heinäkuun vaihteesta alkaen. Siitä lähtien kasvustoja seurataan erityisen tarkasti ja mahdollisiin lehtihomeitiöihin reagoidaan välittömästi. Lehtihome saattaa pahimmillaan tuhota koko kasvuston heinäkuun alkupuolella ja silloin koko sato on menetetty, sillä ilman lehtiä sipulin kasvu tyrehtyy eikä korjattavaa satoa synny.
Kun kasvusto on riittävän tuleentunut korjuuseen, naatit murskataan ja sipulit nostetaan karheelle kuivumaan ja odottamaan varastoon nostoa. Olosuhteista riippuen sipulit saattavat olla karheella vain hetken tai jopa pari viikkoa. Jos säät ovat otolliset, säästetään ympäristöä ja pienennetään kustannuksia kun sipulit kuivuvat luonnon voimalla.
Varastoonnoston yhteydessä tuotteet esipuhdistetaan ja laatikoidaan kuutiometrin kokoisiin laatikoihin tilalla, minkä jälkeen laatikot nostetaan varastoon. Varastossa kuivaamista jatketaan kunnes sipulit ovat riittävän kuivia säilyäkseen pitkälle seuraavaan kesään asti. Kuivatuksen jälkeen tuotteet jäähdytetään ulkoilman avulla rauhallisesti noin 0 asteeseen jossa ne pidetään kauppakunnostukseen asti. Kauppakunnostuksen yhteydessä tuotteet puhdistetaan, kokolajitellaan, naatit listitään ja erotellaan pilaantuneet pois hyvien joukosta. Tämän jälkeen sipulit ovat valmiina Vihannes-Laitilan pakattaviksi.
|